100 yıllık rapatadan esinlendi sepet örme geleneğini modernize etti
Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş sepet örme geleneği yeniden hayat buldu.
100 yıllık rapatadan esinlendi sepet örme geleneğini yeniden yaşatmakla kalmadı ayrıca modern ürünlerde üretmeye başladı.
Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş sepet örme geleneği yeniden hayat buldu.
Babaannesinin babaannesinden kalan yüz yıllık Rapata (tandıra ekmek hamurunu yapıştırmak için kullanılan alet)’dan esinlenerek öğrendiği sepet örme işini Üzümlü ilçesinde Halk Eğitim Müdürlüğünde yeniden canlandıran ve geliştirerek daha farklı ürünler üreten Üzümlü İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 15 yıllık usta öğretici olan Merve Aksun (33), geleneksel sepet örme sanatı tekrar canlanıyor.
Merve Aksun: “Üzümlü Halk Eğitim Merkezinde usta öğreticiyim. Uzun yıllar takı tasarım eğitimi verdim. Şuan da yaklaşık 3 yıldır sepet örücülüğü dersi veriyorum. Hikaye şöyle başladı. Babaannelerimizin babaannesinden kalan ekmek pişirmede kullanılan rapatalar bunlarla başladı aslında her şey çünkü bu bizim kültürümüzdü. Bunu nasıl yaşatabiliriz, nasıl gün yüzüne çıkarabiliriz ile başladık. Daha sonra gerekli eğitimleri aldıktan sonra yaklaşık olarak 500 kişiye eğitim verdik. Asıl amacımız ise Erzincan’da her eve girebilmek. Herkese öğretebilmek. Küçük büyük. Aslında hedefimiz sadece kadınlarda değil. Erkeklerimizle de bu kültürümüzü de yaşatmak istiyoruz. İnşallah bu vesile ile sizlerin vesilesi ile herkese ulaşırız. Sepetlerimiz aslında doğal olarak yapılırsa kamışlardan, söğüt ağaçlarının dallarından yapılıyor. Ama bizim günümüz şartlarında daha modernize edilmiş şeyler de ise rattan malzeme dediğimiz üründen yapılıyor. Ürünlerimizin içerisinde ekmek koymalık sepetlerden tutun, aynalara, tepsilere, dekoratif ev ürünlerine kadar her şeyimiz mevcut. Kursa gelenler öncelikle zorlanıyor. Bayağı bir emek harcandığını görüyorlar. Yapılan işlerin sonunda yaptıkça işledikçe ürünler ortaya çıktıkça büyük bir zevk alıp daha fazla yapmak istiyorlar. Bu çok büyük bir mutluluk benim için” dedi.
Benzer Haberler
Erzincan’da eğitim öğretime 1 gün ara verildi
100 yıllık rapatadan esinlendi sepet örme geleneğini modernize etti
EBYÜ'nün Bütçesi Arttı
Erzincan’da 9 ilçe, 162 nokta, 5600 kişiye ulaşıldı
Okullar 1 Gün Tatil Edildi
Erzincan Çiftçisi Tokat’ta
Erzincan Öğrenci Yurdu öğrencilerinden Polislere destek ziyareti
Piri Sami Yurdu İşaret Dili kursu ile farkındalık yaratıyor