8 Bin 500 Hayvan Otomatik Sulama Sistemiyle Buluştu
KUDAKA tarafından finanse edilen “Hayvanların Otomatik Sulama Sistemi İle Sulanması” projesi kapsamında 4.444 otomatik suluk dağıtıldı.
Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü 8500_x000D_ hayvanın otomatik sulama sistemiyle buluşturulduğu projenin tanıtım_x000D_ toplantısını Refahiye ilçesinde gerçekleştirdi. Refahiye İlçe Gıda Tarım ve_x000D_ Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KUDAKA tarafından finanse edilen_x000D_ “Hayvanların Otomatik Sulama Sistemi İle Sulanması” projesi kapsamında 4.444_x000D_ otomatik suluk dağıtıldı.
Refahiye_x000D_ Meslek Yüksekokulu Mehmet Yavuz Kültür Merkezinde yapılan tanıtım toplantısına_x000D_ Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Refahiye Kaymakamı Sedat Ateş, Erzincan_x000D_ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, Refahiye Belediye Başkanı Cevdet Çınar,_x000D_ protokol mensupları ve çiftçiler katıldı.
_x000D_ _x000D_Toplantının_x000D_ açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı_x000D_ Yılmaz, Refahiye’nin iklim yapısı ve coğrafi koşullarının getirdiği sonuçlar_x000D_ doğrultusunda bitkisel üretime çok müsait olmamasına rağmen hayvancılık ve_x000D_ arıcılık sektörü için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi. Yılmaz konuşmasını_x000D_ şöyle sürdürdü. “Refahiye ilçemizin genelinde yaklaşık 10.000 adet büyükbaş_x000D_ hayvan, 3500 adet küçükbaş hayvan ve önemli bir yere sahip olan 25.000 adet_x000D_ koloni ile arıcılık faaliyetleri yapılmaktadır.Bu durumu göz önünde bulunduran_x000D_ İlçe Müdürlüğümüz hayvancılık sektöründe hayvan refahının artırılması,_x000D_ ekonomiye daha fazla katkı sağlanması ve çiftçilere sağladığı kolaylıkları gözönünde_x000D_ bulundurarak bu projeyi hayata geçirmiştir. Hayvanlar da diğer tüm canlılar_x000D_ gibi suya ihtiyaç duyarlar. Su bildiğiniz gibi canlıların en önemli _x000D_ yaşam kaynağıdır. Doğru _x000D_ zamanda ve miktarda _x000D_ su tüketmeyen canlılar yaşamlarında ciddi sorunlarla_x000D_ karşılaşırlar.Hayvan işletmelerinde bulunan _x000D_ hayvanların yediği yem, _x000D_ hava sıcaklığı, türü, _x000D_ ırkı ve canlı ağırlığı _x000D_ dikkate alınarak sulanması _x000D_ gerekir. Bu modülle, _x000D_ doğru zamanda, doğru miktarda ve hayvanların içebileceği_x000D_ kalitede suyu hayvanlara verebilmelisiniz.Refahiye ilçemizde uygulanan bu proje_x000D_ ile 4.444 adet otomatik suluk çiftçilerimize dağıtıldı. Bu suluklar ile_x000D_ yaptığımız hesaplamalara göre milli ekonomiye yaklaşık 1 milyon liralık katkı_x000D_ sağlayacağız. Bu suluk sistemlerinin kullanılması sonucu; Süt hayvanlarında süt_x000D_ verimi et hayvanlarında et randımanı en az % 10 artış göstermektedir, temas_x000D_ yolu ile bulaşan hastalıkların yayılma hızı ve bulaşma riski en aza_x000D_ indirilmektedir. Hayvanlar istedikleri anda su içebildiğinden metabolizma_x000D_ rahatsızlıkları en aza indirilmektedir. Ahır içerisinde terleyen hayvanların_x000D_ sulamaya götürülürken hastalanmalarının önüne geçilmektedir. Hayvanları sulamak_x000D_ için zaman harcanmadığından önemli ölçüde iş gücü tasarrufu ve zaman tasarrufu_x000D_ sağlanmaktadır.Fazla su kullanımının önüne geçilerek su tasarrufu_x000D_ sağlanmaktadır.Hayvanlara daha hijyenik ve zamanında su temin edildiğinden_x000D_ hayvan refahına hizmet edilmektedir.”
_x000D_ _x000D_Toplantıda_x000D_ daha sonra konuşan Refahiye Belediye Başkanı Cevdet Çınar ise, ilçede mezbahane_x000D_ sıkıntısı yaşadıklarını ve ilçeye bir mezbahane kurulmasını isteyerek_x000D_ yetkililerden yardımcı olmalarını istedi. Çınar, kendisinin de hayvancılık_x000D_ yapmak istediğini belirterek, ilçede hayvancılık sektörünün geliştirilmesi için_x000D_ çalışacaklarını söyledi.
_x000D_ _x000D_Tanıtım_x000D_ toplantısında konuşan Refahiye Kaymakamı Sedat Ateş ise Refahiye’nin geniş mera_x000D_ ve otlaklara sahip olduğunu ancak bunlardan yeterince istifade edemediklerini_x000D_ söyledi. Ateş, “Uygulanan projenin bir başlangıç olmasını kabul ederek_x000D_ hayvancılığı geliştirmeye çalışacağız. Çiftçilere dağıtılan otomatik sulukları_x000D_ bizzat gidip köylerde gördük. Halkımız son derece memnun. Projede emeği_x000D_ geçenlere ve KUDAKA’ya teşekkür ederiz” diye konuştu.
_x000D_ _x000D_Toplantıda_x000D_ son olarak konuşan Erzincan Vali Yardımcısı Ahmet Türköz ise konuşmasında_x000D_ güvenli gıdanın önemine değindi. Vali Yardımcısı Türköz, “Dünya nüfusu giderek_x000D_ artıyor. Bu nüfusu beslemek kolay bir iş değil. Gerek dünyanın gerekse ülkemiz_x000D_ nüfusunun beslenebilmesi için güvenli gıdaya ulaşması gerekiyor. Bu anlamda bu_x000D_ işi yapacak olan kişiler çiftçilerdir. Çiftçilerimizin daha çok üretmeli ki bu_x000D_ nüfusu doyurabilelim. Gördüğünüz gibi dünya üzerinde kıtlık, açlık, susuzluk_x000D_ gibi sıkıntılar mevcut. Bu sıkıntıların giderilmesi adına Gıda Tarım ve_x000D_ Hayvancılık Bakanlığımız önemli işler yapıyor. Ancak sadece bakanlığın_x000D_ çalışmaları yeterli olmayacaktır. O yüzden çiftçilerimiz daha çok çalışmak_x000D_ zorundadır. Atatürk’ün dediği gibi köylü milletin efendisidir. Yakın bir_x000D_ zamanda dünyanın efendisi olacaktır. Eğer üçüncü dünya çıkacaksa bu gıda ve su_x000D_ ihtiyacından dolayı çıkacaktır. Bunu böyle bilin. Yapılan çalışmalar bunu_x000D_ gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye olarak kendi kendimize yetebilen bir ülke olmak_x000D_ zorundayız. Bunu sağlamanın bir ayağı tarımsa diğer ayağı hayvancılıktır. Gerek_x000D_ Erzincan’da gerekse Refahiye’de hayvan varlığına baktığımız zaman durum pek de_x000D_ iç açıcı değil. 2-25 yıl öncesinde Erzincan’da 2 milyon küçükbaş hayvan var_x000D_ iken bu sayı bugün 310 binlere kadar düşmüştür. Nüfusumuz artmasına rağmen_x000D_ bizim tarım ve hayvancılıktan vazgeçmemiz kabul edilebilecek bir durum_x000D_ değildir. Ciddi bir gelir kapısı olmasına rağmen hayvancılıktan vazgeçmek çok_x000D_ da uygun değil. Et ve hayvan ithal ediyoruz. Yakın bir zamanda Avrupa ve diğer_x000D_ ülkelerde de hayvan bulamayabiliriz. Bunu gidermek adına bizim kendimizin_x000D_ üretmesi gerekiyor. Genç nesillerin tarım ve hayvancılık sektörüne_x000D_ kazandırılması gerekiyor. Yeni nesil hep okumak istiyor. Ancak bu ülkenin_x000D_ çiftçiye, çobana, ameleye de ihtiyacı var. Çocuklarımız bugün fidan dikmeyi_x000D_ bilmiyor. Çocuklarımızı bunları bilerek yetiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
_x000D_ _x000D_Ardından_x000D_ Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Baysal tarafından_x000D_ katılımcılara proje hakkında sunum yapılırken, çiftçilere de suluk dağıtımı_x000D_ yapıldı.
_x000D_ _x000D_
Benzer Haberler
Erzincan İl Özel İdaresi mülkiyeti kendisine ait dükkan ve ofisleri satışa çıkardı
Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yılı
Başkan Aksun’dan, 13 Şubat Mesajı
Özmen’den, 13 Şubat Mesajı
AK PARTİ ERZİNCAN İL BAŞKANI ALPAY KABADAYI’DAN 13 ŞUBAT KUTLAMASI
MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN KARAMAN'DAN İLİÇ ALTIN MADENİ KAZASININ 1. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA MESAJI!
Siyasi Parti İl Başkanlarından Ortak Açıklama
İki Proje İmzalandı Hayata Geçiyor