ALTINTEPE ARKEOPARK'A DÖNÜŞTÜRÜLECEK
ALTINTEPE ARKEOPARK'A DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Erzincan’ın en önemli tarihi mekanlarından birisi olan ve_x000D_ 2 bin 750 yıllık tarihe sahip Urartu dönemine ait Altıntepe Arkeopark’a dönüştürülecek.
_x000D_ _x000D_İl merkezine 14 kilometre uzaklıktaki doğal bir tepe_x000D_ üzerine kurulu Altıntepe, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı,_x000D_ kilisesi, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu_x000D_ Bölgesi’nde örnek bir yapıya sahip. Ortaya çıkarılan Urartu Dönemi yapıları_x000D_ Anadolu arkeolojisine önemli katkılar sağlamış ve temsil ettiği kültürün tek_x000D_ örnekleri olarak değerlendirildiği Altıntepe’de yapılan kazı çalışmalarında_x000D_ Bizans dönemine ait birçok buluntu gün yüzüne çıkarılarak Müze Müdürlüğüne_x000D_ teslim edildi.Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, 2 bin 750 yıllık tarihe_x000D_ sahip Urartu dönemine ait Altıntepe’de yapılan kazı çalışmalarını yerinde_x000D_ inceledi. Erzincan’ın en önemli tarihi mekanlarından birisi olan ve 2 bin 750_x000D_ yıllık tarihe sahip Urartu dönemine ait Altıntepe’de 2014 yılı kazı çalışmaları_x000D_ tamamlandı. Vali Abdurrahman Akdemir, yapılan kazı çalışmalarını yerinde_x000D_ inceleyerek Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr._x000D_ Mehmet Karaosmanoğlu'ndan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
_x000D_ _x000D_Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıktaki doğal bir tepe_x000D_ üzerine kurulu Altıntepe, sur duvarları, kabul salonu, açık hava tapınağı,_x000D_ kilisesi, mezarları ve gelişkin kanalizasyon şebekesiyle Doğu Anadolu_x000D_ Bölgesi'nde örnek bir yapıya sahip. Ortaya çıkarılan Urartu dönemi yapıları_x000D_ Anadolu arkeolojisine önemli katkılar sağlamış ve temsil ettiği kültürün tek_x000D_ örnekleri olarak değerlendirildiği Altıntepe'de, yapılan kazı çalışmalarında_x000D_ Bizans dönemine ait birçok buluntu gün yüzüne çıkarılarak Müze Müdürlüğüne_x000D_ teslim edildi.
_x000D_ _x000D_2014 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları hakkında_x000D_ bilgi almak ve çalışmaları yerinde incelemek üzere Altıntepe kazı alanına giden_x000D_ Vali Abdurrahman Akdemir, ortaya çıkarılan buluntular hakkında Kazı Başkanı_x000D_ Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu'ndan bilgi aldı. Yapılan kazı çalışmaları_x000D_ hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi_x000D_ Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu; 12. dönem kazı çalışmalarının tamamlandığını_x000D_ söyleyerek, 2014 yılında ve önceki yıllarda kazı alanında yapılan çalışmalara_x000D_ değindi.
_x000D_ _x000D_2014 yılı kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait_x000D_ mezarlara ağırlık verildiğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu; “Mezarların_x000D_ içlerini temizleyerek rölevelerini yaptık. Yeni planları çizildi ve restorasyon_x000D_ çalışmaları için proje hazırlama aşamasına gelindi. Proje tamamlandıktan sonra_x000D_ Kültür Varlıkları Bölge Müdürlüğüne sunulacak ve onaylandığı takdirde_x000D_ uygulamaya geçilecek. Urartu’da tek örnek olan bu üç mezarın tahrip olmasına_x000D_ rağmen iyi korunduğunu gördük ve lahitleri ortaya çıkardık. Önceki yapılan_x000D_ kazılarda lahitlerin içinde cesetler vardı. Ankara Üniversitesi Antropoloji_x000D_ Bölümünce incelenmesi yapılmıştı. Cesetlerden birinin kadın diğerinin erkek_x000D_ olduğu tespit edilmişti. Üç nolu mezarda ortaya çıkarılan buluntular Anadolu_x000D_ Medeniyetleri müzesinde teşhir edilmektedir. Yukarıdaki taş yapıda_x000D_ çalışmalarımız devam etti. Orada da tam işlevini henüz bilmediğimiz büyük bir_x000D_ yapı var. Dış sur duvarların da çalıştık. Güney kısımda da Bizans dönemi sur_x000D_ duvarlarını ortaya çıkardık.” şeklinde konuştu.Erzincan Valiliği olarak Erzincan’ın_x000D_ tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarabilmek ve onların ziyaretçilerin_x000D_ hizmetine sunabilmek için yoğun bir gayret içerisinde olduğunu belirten Vali_x000D_ Abdurrahman Akdemir, 2014 yılında hem Kemah Kalesinde, hem de Altıntepe’de kazı_x000D_ çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi.
_x000D_ _x000D_Kazı çalışmalarının önümüzdeki yıllarda da devam_x000D_ edeceğini ifade eden Vali Akdemir; “Tercan’da Mamahatun Külliyesini restore_x000D_ ediyoruz, ayrıca Çadırcı Hamamının restorasyon çalışmaları devam ediyor._x000D_ Altıntepe’de Urartu medeniyetinin birinci ve ikinci dönemine ait buluntular var_x000D_ ve dünyanın ilk bilinen kanalizasyon sistemi burada. Yine Urartu dönemine ait_x000D_ çok önemli bir buluntuyu gün yüzüne çıkardılar. Urartu döneminin tek örneği_x000D_ olan mezarlar burada ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki yıllar da kazı ekibinin_x000D_ yaptığı çalışmalar belirli bir noktaya geldiğinde burayı Arkeopark olarak_x000D_ ziyaretçilerin hizmetine sunacağız. Kazı çalışmalarında hem Bizans, hem de_x000D_ Urartu dönemine ait eserler ortaya çıkacağına ve bu eserlerin kültürel değerlerimize_x000D_ çok önemli katkılar sunacağına inanıyorum.” açıklamasında bulundu
Benzer Haberler
Erzincan İl Özel İdaresi mülkiyeti kendisine ait dükkan ve ofisleri satışa çıkardı
Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yılı
Başkan Aksun’dan, 13 Şubat Mesajı
Özmen’den, 13 Şubat Mesajı
AK PARTİ ERZİNCAN İL BAŞKANI ALPAY KABADAYI’DAN 13 ŞUBAT KUTLAMASI
MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN KARAMAN'DAN İLİÇ ALTIN MADENİ KAZASININ 1. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA MESAJI!
Siyasi Parti İl Başkanlarından Ortak Açıklama
İki Proje İmzalandı Hayata Geçiyor