Çöpten Elektrik Üretimine Sayılı Günler Kaldı
Çöpten Elektrik Üretimine Sayılı Günler Kaldı
Erzincan Belediyesi tarafından şehirde yeni bir atık_x000D_ depolama alanın oluşturulması ve atık gazından enerji üretecek tesisin_x000D_ ihalesini gerçekleştirdi. Son teknoloji ile kurulacak tesis sayesinde hem_x000D_ çöplerin bertarafı sağlanacak hem de elektrik enerjisi elde edilecek.
_x000D_ _x000D_Kurulacak olan tesis ile günlük 1,5 mw elektrik elde_x000D_ edilerek yaklaşık 6500 konutun enerjisi karşılanacak. Bu tesis sayesinde_x000D_ atıklardan oluşan metan gazının doğaya salınımı ve atıklardan doğaya karışan_x000D_ sızıntı suları engellenmiş olacak. Ayrıca görüntü ve çevre kirliliğine yol açan_x000D_ çöp dağları da ortadan kalkacak.
_x000D_ _x000D_Erzincan_x000D_
Belediyesi merkeze bağlı Çağlayan beldesi karayolu üzerinde bulunan yeni bir_x000D_
atık depolama alanı oluşturulması ve metan gazından enerji üretecek tesisin_x000D_
ihalesini geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdi. Metan gazından elektrik enerjisi_x000D_
üretimi ile ilgili hazırlanan proje kapsamında bölgeye uygun teknolojiler_x000D_
kullanılarak 600 bin kilovatlık bir enerji üretiminin gerçekleşmesi ve elektrik_x000D_
ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Ayrıca kurulacak tesis sayesinde_x000D_
atıklardan oluşan metan gazının doğaya salınımı ve atıklardan doğaya karışan_x000D_
sızıntı suları engellenerek görüntü ve çevre kirliliğine yol açan çöp dağları_x000D_
da ortadan kalkacak.
3_x000D_
bin metrekare alan üzerine kurulan ve 2 Milyon 250 Bin Dolar maliyetli tesiste_x000D_
günlük 1,5 mw elektrik elde edilerek yaklaşık 6 bin 500 konutun enerjisi_x000D_
karşılanacak. Ayrıca geri dönüşebilen atıkları ülke ekonomisine kazandırarak_x000D_
dışa bağımlı olunan enerji ve hammadde konusunda büyük bir tasarruf sağlanacak._x000D_
_x000D_
Yap işlet devret modeliyle hayata geçirilecek olan tesis sayesinde atıklardan_x000D_
doğaya karışan atık sızıntılarının önüne geçilecek ve patlama riski ortan_x000D_
kalkacak. Proje hayata geçtiğinde, katı atıklardan enerji üretmenin yanında_x000D_
görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçmiş olunacak. Ayrıca mevcut atık_x000D_
depolama alanı da ıslah edilip 40 bin metrekarelik yeşil_x000D_
alan haline getirilecek.
Çöp alanında yapılan çalışmalarla ilgili_x000D_ bilgilendirmelerde bulunan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy yaptığı_x000D_ açıklamada; “Burası yaklaşık 100 Bin metre karelik bir alan ve yaklaşık 40_x000D_ yıldır bu alana Erzincan belediyesi ve beldelerin çöpleri taşınıyor. Yıllardır_x000D_ vahşi depolama dediğimiz bir sistemle depolanıyordu. Atıl bir vaziyette kötü_x000D_ bir çevre oluşturarak, çevreye koku salarak ve görüntü kirliliği ile çevreyi_x000D_ tehdit eden aynı zaman da hava limanına yakın olması nedeniyle kuşların_x000D_ uçaklarla ilintisi olduğundan dolayı ciddi manada hava yolunu da tehdit eden_x000D_ bir çöp alanı idi.
_x000D_ _x000D_Erzincan belediyesi olarak göreve geldikten sonra_x000D_ ıslahı ile ilgili çalışma başlattıklarını belirten başkan Başsoy, Bildiğiniz_x000D_ gibi burada büyük bir yangın çıkmış ve 4 ay sonra söndürebilmişti. O zaman bu_x000D_ yangının sebebi çöp içerisinde sıkışan gazın hava ile teması ile birlikte_x000D_ yanmaya başlayan bütan gazı dediğimiz bir çeşit gaz. Bu gaz ozon tabakasını_x000D_ tehdit ettiği gibi, çevreyi ve ıslah etmediğimiz bu alanda ki gaz boşa gitmiş_x000D_ oluyor.
_x000D_ _x000D_Burada uzun süre ne yapabiliriz çalışmasını_x000D_ arkadaşlarımız ile birlikte kafa yorarak buranın nasıl ıslah olacağını_x000D_ planladık. Buranın durumu ile yurt dışı ziyaretleri de gerçekleştirdiklerini_x000D_ belirten Başkan Başsoy, buranın tamamen ıslahı ile yapılacak çalışma sisteminde_x000D_ Erzincan Çöp üretiminde ki kapasitenin yetersiz olduğu, verimli ve ekonomik_x000D_ olmadığını anladık. Yeniden çöpün ıslah edilmesine döndük dedi.
_x000D_ _x000D_Bulunduğumuz alan çöp alanında 100 Bin metre kare_x000D_ alanında çöpün kapatılarak, içerisindeki boru sistemiyle enerji elde etme_x000D_ projemizi hayata geçirmiş olduk. İlimizde Erzincan’da günlük ilçeler hariç 170_x000D_ ton çöp dökülüyor. 170 ton çöpten 1,6 megavat elektrik elde ederek sisteme_x000D_ vereceğiz. Buradan elde edilecek elektrik yedi mahallemizin elektriğini_x000D_ bedavaya getirmek demek. Burada sadece_x000D_ elektrik elde etmekle kalmıyoruz, çöp dağının ıslahı, çimlendirme, ağaçlandırma_x000D_ ve burada ki görüntü kirliliğini de tamamen ortadan kaldırıyoruz. Burada 170_x000D_ ton çöpün üzerleri günlük toprakla kapanıyor. Ve alttaki boru sistemi ile_x000D_ birlikte üzerinde bulunduğumuz tesise geliyor. Aldığımız Bütan gazı burada_x000D_ dinlendirme birimine geliyor, daha sonra jeneratöre, sonra trafoya geldikten_x000D_ sonra üretilen elektrik şehir şebekesine_x000D_ ilgili firmaya satarak buradan 1.6 megavat elektrik elde edilmiş olacak.
_x000D_ _x000D_Bu işlemleri Erzincan Belediyesi olarak cebimizden_x000D_ bir tek kuruş dahi çıkmadan yap işlet devret modeli ile ihale ettik. 15 yıl_x000D_ ilgili firma üretimi yapacak, çalıştıracak, aynı zaman da hem üretimden hem de_x000D_ yer ili ilgili belediyemize kira ödeyecek. Elde edilen cirodan da katkı_x000D_ alacağız.
Erzincan_x000D_ belediyemiz 15 yıl sonra çok güzel bir enerji tesisini bünyemize katmış_x000D_ olacağız. İlgili firmaya teşekkür eden başkan Başsoy, buraya getirilen makineler_x000D_ yurt dışından ithal olarak getirildi. Çok ciddi ücret ödendi. Burada ki maliyet_x000D_ yaklaşık 20 milyon TL’yi bulacak. Bu büyük yatırımda emeği olan tüm_x000D_ çalışanlarımıza özellikle teşekkür ediyorum” dedi.
Benzer Haberler
Erzincan İl Özel İdaresi mülkiyeti kendisine ait dükkan ve ofisleri satışa çıkardı
Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yılı
Başkan Aksun’dan, 13 Şubat Mesajı
Özmen’den, 13 Şubat Mesajı
AK PARTİ ERZİNCAN İL BAŞKANI ALPAY KABADAYI’DAN 13 ŞUBAT KUTLAMASI
MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN KARAMAN'DAN İLİÇ ALTIN MADENİ KAZASININ 1. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA MESAJI!
Siyasi Parti İl Başkanlarından Ortak Açıklama
İki Proje İmzalandı Hayata Geçiyor