Erzincan'da Şeker Pancarından Pekmez Yapılıyor
Erzincan Valisi Mehmet Makas’ın, eşi hanımefendi Elif Makas’ın himayelerinde kurulan, Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından üretilen ürünler hem şehir ekonomisine hemde kadınların ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Erzincan Valisi Mehmet Makas’ın, eşi hanımefendi Elif Makas’ın himayelerinde kurulan, Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından üretilen ürünler hem şehir ekonomisine hemde kadınların ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi tarafından Erzincan'da şeker pancarından pekmez yapılıyor. Üretilen ürünler Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi tarafından internet üzerinden satılarak kadınların aile bütçesine katkı sağlanıyor.
Erzincan’da pancar hasadının başlamasıyla birlikte Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi tarafından, şeker pancarı pekmezi yapımına başladı.
Başta soğuk algınlığı ve kadın hastalıklarına iyi geldiği ifade edilen şeker pancarı pekmezi bin bir emek ile hazırlanıyor.
Pekmez yapmak için tarladan getirilen şeker pancarları soyularak yıkandıktan sonra makinede püre haline getirilerek kaynatılıyor. Daha sonra ezilerek şırası alınan pancarda kaynatma işlemi 2-3 saat daha sürüyor. Son olarak şırası da kaynatılan pekmez, ardından soğumaya bırakılıyor. Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim ve İşletim Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından hazırlanan ürünler internet üzerinden ve fuarlarda açılan stantlarda satılarak kadınların aile bütçesine katkı sağlanıyor.
Erzincan Valiliği Proje Koordinatörü Rafet Yılmaz: “Kooperatif oluştuktan sonra hobiden ziyade daha ağırlıklı neler yapabiliriz. Erzincan’a has Erzincan’ın özelliklerini taşıyan çünkü iklimi ile, mevsim özellikleri ile suları ve toprağının yapısı ile tarıma elverişli bir bölgedeyiz. Bunu es geçmedik. Dedik ki katma değeri olacak ürünler üretelim. Bölgede çok üretilen şeker pancarı aklımıza geldi. Şeker pancarından üretilen bir çok ürün var ama bunun içerisinde şeker olan bir malzemeden niye biz pekmez yapmayalım, dutun pekmezi var. Kayısın pekmezi var vs. niye bölgemize çok üretilen bir ürünü farklı değerlendirmeyelim diye düşündük. Araştırmalar yaptık olabilir mi diye. Olabildiğini gördük. Çokta kıvamı yerinde tadı lezzeti yerinde harika bir ürün ortaya çıkarmış olduk. / Patentini ve Coğrafi işaretini almak istiyoruz. Erzincan için artı bir değer olacaktır. Onun içinde çalışmalarımıza başladık. Yolun başındayız ama eminim ki erken zaman da da bu emelimize ulaşmış olacağız. Değerleri açısından içinde barındırdığı mineraller açısından kış hastalıklarına, gribal enfeksiyonlara çok iyi geldiğini okuduk gördük. Bunun yanında lenf kanserine, ilik kanserine faydalı daha doğrusu tedavisinde yararlı olduğunu okuduk. Bir takım kadın hastalıklarına iyi geldiğini kemiği beslediğini ve kan değerlerini artırdığını biliyoruz. / Yeni bir ürün olmasına rağmen medyada kısa sürede duyuldu. Kendi çevremizde de hızlı bir şekilde yayıldı ve pazarlaması konusunda güzel bir teklif de geldi. Bu da sevindirici daha yolun başında böyle bir teklif almak sevindirici bir şey inşallah daha kapsamlı bir şekilde daha geniş alanlarda bu işi büyütüp bu talepleri karşılayacağımıza inanıyorum. Çok yakında çok büyük bir zincir de inşallah raflarda görülecek ürünlerimiz” dedi.
Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim Ve İşletim Kooperatifi Başkanı Kübra Akbina: “Kooperatifimizin büyük bir binası var. Binamızda kurslarımız var İş Kur destekli. Gelen kursiyerler bir miktar harçlıkta alıyor. Cep harçlıklarını da alıyorlar. Kafemiz var. Kafemizde ürettiğimiz kadınların el emeği ile ürettiği ürünleri satıyoruz. Bir mağazamız var. Mağazamızda yine atölyelerimizde üretilen bakırımız, mefruşat ürünlerimiz, amigurumiler, aklınıza gelebilecek bir kadının ürettiği her şey var. Onun dışında engelli çocuklarımızın da ürettiği ürünler var. / Ata tohum ile ilgili bir proje yaptık. Ata tohumu ile ilgili projemizde de köylülerimizden topladığımız tohumları tarlamıza ektik. Domateslerimizi yetiştirdik. Domates yetiştirirken gübre ve ilaç kullanmadık. Salçanın üretiminde de sadece Kemah tuzu kullandık. Salçalarımız yüzde yüz organik. / Ürettiğimiz ürünleri hem sosyal medya aracılığı ile hemde fuarlarda satışa sunuyoruz. Satışlardan elde ettiğimiz miktarı üyeler arasında paylaşım yapıyoruz. Onların ekonomilerine de katkı sağlıyoruz” dedi.
Erzincan Girişimci Kadınlar Üretim Ve İşletim Kooperatifi Üyesi Hilal Öğütçü: “Burada kadınlarımız ile birlikte bir çok faaliyet gerçekleştiriyoruz. Kendi el emekleri ile hazırladıkları ürünleri mağazamızda ve sosyal medya üzerinden pazarlama imkanı buluyorlar. Bu sayede de ev ekonomisine destek sağlamış oluyorlar. / Üye olan kadınlarımızın hobileri dışında burada mutfakta da uğraşıyoruz. Mutfakta da bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Alıç sirkesi, alıç marmelatı ve en sonda şeker pancarı pekmezi yaptık ve çok güzel geri dönüşler aldık” dedi.
Benzer Haberler
Erzincan İl Özel İdaresi mülkiyeti kendisine ait dükkan ve ofisleri satışa çıkardı
Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yılı
Başkan Aksun’dan, 13 Şubat Mesajı
Özmen’den, 13 Şubat Mesajı
AK PARTİ ERZİNCAN İL BAŞKANI ALPAY KABADAYI’DAN 13 ŞUBAT KUTLAMASI
MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN KARAMAN'DAN İLİÇ ALTIN MADENİ KAZASININ 1. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA MESAJI!
Siyasi Parti İl Başkanlarından Ortak Açıklama
İki Proje İmzalandı Hayata Geçiyor