Erzincan Geven Balı’nın yolculuğu başladı
Arıların nektar topladığı bitkilerin başında gelen gevenden üretilen ballar, ülke pazarlarında satılıyor.
Erzincan florasının hakim bitkilerinde olan geven çeşitlerinin güzelliği üretilen ballara da yansıyor. Arıların nektar topladığı bitkilerin başında gelen gevenden üretilen ballar, ülke pazarlarında satılıyor.
Erzincan, kekik ve geven bitkilerinin zengin florası ile arıcılık için tabiri caizse biçilmiş kaftan. Gerek yerli gerekse gezginci arıcıların konaklama bölgesi olan Erzincan, kaliteli bal üretim merkezlerinin başlarında yer alıyor.
Erzincan geven balının kalitesini korumak ve üretimi artırmak amacıyla adımlar atmaya devam ediyor. Bu amaçla Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Erzincan ve Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda; “Coğrafi İşaret ve Markalaşmaya Yönelik Erzincan Geven Balı Üretimi” isimli 2 gün sürecek olan bir seminer düzenlendi.
Düzenlenen Seminere Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yetkilisi Bedrettin Uzun, Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi, Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Mehmet Ali Kutlu ve davetliler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi, Erzincan Geven Balı’nın coğrafi işaret yolculuğu döneminde yapılan çalışmaları anlattı. Erzincan’da arıcılık sektörü ve bal üretiminin geliştirilmesi amacıyla çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Özendi, “Erzincan’da arıcılar olarak iyi bir sezon geçirdik. Geven balının üretimini artırmak amacıyla çaba harcıyoruz. Bu çalışmalarda bizlerden yardımlarını esirgemeyen ve bizi yalnız bırakmayan Sayın Valimize, Sayın Tarım İl Müdürümüze ve KUDAKA yetkililerine teşekkürü borç biliriz” diye konuştu.
Seminerde konuşan Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürü Alper Koçaker, Erzincan’da 107 bin arılı kovan bulunduğuna dikkat çekerek, “bu sezon 1500 ton üzerinde rekolte bekliyoruz. Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliğimiz ile işbirliği içerisinde Erzincan Valimiz Sayın Hamza Aydoğdu Beyefendinin himayelerinde DAP İdaresi, KUDAKA, Erzincan İl Özel İdaresi gibi kurumlarımızdan sağladığımız finansman ile sektörün gelişimi için çalışıyoruz. Yakında coğrafi işaret tescili birlikte Erzincan Geven Balının yolculuğu başlayacak. İşbirliği içerisinde geven balımıza Avrupa’dan da coğrafi işaret almak için çalışacağız” diye konuştu.
Seminer daha sonra Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Arıcılık Uzmanı Mehmet Ali Kutlu’nun bal sektöründe coğrafi işaretin önemi ve dikkat edilecek hususlar konusunda katılımcılara sunum gerçekleştirdi.
Benzer Haberler
Erzincan Geven Balı’nın yolculuğu başladı
Erzincan’da fındık da yelpazedeki yerini alıyor
Seracılara plastik örtü desteği
Soya fasulyesi yetiştirmeye başlandı
19 aydır kapalı olan Anagold Altın Madeni için halk ayakta
O ürüne yatırım sürüyor
Şili, Kaliforniya, Jalapone… Hepsi Erzincan’da
1 milyon 100 bin adet dikti, günde 80 kişi çalıştırıyor