İs ve Duman İçinde Alın Teri Dökerek Ekmeklerini Kazanıyorlar
Erzincan’ın Üzümlü ilçesi Karacalar köyüne Mardin’den gelen ailelerin meşe odunundan mangal kömürü yapma mesaisi sürüyor. Bin bir emekle toplanan odunlar yaklaşık 1 aylık süre sonunda mangal kömürüne dönüyor.
Erzincan’ın Üzümlü ilçesi Karacalar köyüne Mardin’den gelen ailelerin meşe odunundan mangal kömürü yapma mesaisi sürüyor. Bin bir emekle toplanan odunlar yaklaşık 1 aylık süre sonunda mangal kömürüne dönüyor.
Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen alanlarda günün ilk ışıklarıyla mesailerine başlayan aile bireyleri, gün boyunca ateş karşısında ellerine ve yüzlerine bulaşan is ve dumana aldırış etmeden kestikleri meşe odunlarını yakarak mangal kömürüne dönüştürüyor.
Erzincan merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Üzümlü ilçesi Karacalar köyünde dağlık ve ormanlık alandan toplanan odunlar bir alanda küçük tepecikler hainde dizildikten sonra üzeri saman ve toprakla kapanarak yakılıyor. İçten içe yanan odunlar yaklaşık 1 aylık bir süreçten sonra mangal kömürüne dönüşüyor. Mangal kömürüne dönen meşe odunları daha sonra çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor. Çuvallanan kömürler kilogramı 13 TL’den satışa sunuluyor.
Mardin’den gelerek meşe odunlarından mangal kömürü yapan 45 yaşında ki Mehmet İnce; Kesiyoruz. Yola getirip römorklara dolduruyoruz. Ocaklara getirip boşaltıyoruz. Ocakları çatıp da üstüne saman ve toprakla örtüp ondan sonra ateşliyoruz. 15-20 güne ateşte kalıyor. Bu şekilde yanıyor. Yıllık 30-4- ton üretim yapıyoruz. Antep, Mersin buralara gönderiyoruz. Nereden istenirse oraya gönderiyoruz. Çoluk çocuk hep bu dumanın içinde yaşıyoruz. Çok zor. Ne gecemiz ne de gündüzümüz var. Gece nöbet gündür çalışma.
Ailesi ile birlikte kömür yapımında çalışan 18 yaşında ki Sümeyye Demir, Sabahları kalkıyoruz. Kömür varsa kömürü çıkarıyoruz. Sonra soğuyor. Ben, kardeşlerim ve babam dolduruyoruz. Doldurduklarımızı dikişliyip kapatıyoruz. Çuvalla işlerimiz bittikten sonra marsıkları toplayıp samanlıyıp, topraklayıp onları da ateşe atıp ateşliyoruz. Sonra işimiz bitiyor. Onların çıkmasını bekliyoruz. Ben babam ve kardeşlerim var. Ekmek, yemek, kıyafet olsun hepsini biz yapıyoruz. Zor oluyor. 18 yaşındayım daha gençliğimi yaşayamadım. 18 yaşıma yeni girdim. Ben de arkadaşlarım gibi okulda olmak isterdim. Onlar gibi çantamın sırtımda olmasını isterdim dedi.
Benzer Haberler
Erzincan İl Özel İdaresi mülkiyeti kendisine ait dükkan ve ofisleri satışa çıkardı
Erzincan’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 107’nci yılı
Başkan Aksun’dan, 13 Şubat Mesajı
Özmen’den, 13 Şubat Mesajı
AK PARTİ ERZİNCAN İL BAŞKANI ALPAY KABADAYI’DAN 13 ŞUBAT KUTLAMASI
MİLLETVEKİLİ SÜLEYMAN KARAMAN'DAN İLİÇ ALTIN MADENİ KAZASININ 1. YIL DÖNÜMÜNDE ANMA MESAJI!
Siyasi Parti İl Başkanlarından Ortak Açıklama
İki Proje İmzalandı Hayata Geçiyor