KKKA ve Kovid-19 Belirtileri Aynı
KKKA ve Kovid-19 Belirtileri Aynı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)_x000D_ hastalıkları Mayıs ayı başlarında görülmeye başlanıyor. Kırım Kongo Kanamalı_x000D_ Ateşi hastalığının belirtileri ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal_x000D_ gibi şikayetlere yol açması dolayısıyla pandemi döneminde belirtilerinin_x000D_ Kovid-19 ile karıştırılabileceğini söyleyen Erzincan Binali Yıldırım_x000D_ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı_x000D_ Başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili, önemli uyarılarda bulundu.
Karakeçili, pandemi döneminde özellikle kalabalık_x000D_ ortamlardan kaçarak doğada vakit geçirmek istiyor. Pandemi döneminde insanların_x000D_ kırsala çekilmesi ile birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sayılarında_x000D_ atış görüyoruz dedi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Enfeksiyon_x000D_ Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk_x000D_ Karakeçili: “Bu yıl açıkçası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile bilgi_x000D_ vermek istiyorum. Malumunuz pandemiden dolayı tek gündemimim Kovid-19 ama bizim_x000D_ bölgemizin bir diğer sorunu keneler ile bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, bu_x000D_ yıl yine havaların ısınması ile birlikte Nisan, Mayıs aylarında bu yılda_x000D_ hastalık görmeye başladık. Toplamda şuana kadar 7 tane vaka yatırdık. Şuan da_x000D_ hali hazırda 3 tane yatan hastamız var. 4’ünü taburcu etmiştik. Kayıp etiğimiz_x000D_ hasta yok Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından dolayı, yoğun bakımda yatan_x000D_ hastamız yok. şuan ki hastalarımızın da genel durumu iyi. Açıkçası Kırım Kongo_x000D_ Kanamalı Ateşi bölgemizin bir sorunu. İlimizin bir sorunu hepimizin bildiği_x000D_ gibi. Kırsal bölge hastalığı. Biz şehir merkezlerinde görmüyoruz. Kırsal_x000D_ bölgelerde hayvancılık, çiftçilikle uğraşan ve bu bölgelerde seyahat eden_x000D_ insanlarda görüyoruz. Bu nedenle özellikle içinde bulunduğumuz pandemiden_x000D_ dolayı insanların kırsala, köylere bir dönüşü söz konusu. Geçen yılda yine_x000D_ benzer şekilde yine pandemi yaşıyorduk. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hasta_x000D_ sayısında ciddi artış gördük. Biz Erzincan ili olarak her yıl ben yaklaşık 10_x000D_ yıllık rakamları biliyorum. Her yıl 30-40 arası hasta takip ederken geçen yıl_x000D_ pandemi döneminde insanların kırsala çekilmesi ile birlikte 100’ün üzerinde_x000D_ hasta takip etmiştik. Bu açıdan vatandaşlarımıza dikkatli olmaları yönünde_x000D_ çağrıda bulunmak istiyorum. Hastalık çoğunlukla kenelerle bulaşıyor. Dedik ama_x000D_ bulgular Kovid-19 ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi de benzer bulgularla_x000D_ gelebiliyor. İkisinde de ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas eklem ağrıları_x000D_ olabiliyor. Genel vücut ağrıları olabiliyor. Her iki hastalıkta da bunu_x000D_ görebiliyoruz. Bu açıdan dikkatli olmaları öneriyorum. Özelikle kene_x000D_ göremeyebiliyorlar üzerlerinde. Hastalık belirtileri olduğu zaman mutlaka bir_x000D_ sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir ki her iki hastalığın laboratuar_x000D_ testleri ile birbiri ile benzer. Bu açıdan dikkatli olmaya çağırıyorum._x000D_ Kenelere dikkat edelim. Herkese sağlıklı günler diliyorum” dedi.
_x000D_ _x000D_
Benzer Haberler
2024 Yılında 1 Milyon 170 Bin Doz Aşılama Gerçekleştirildi
Zabıtadan fırınlara gramaj ve hijyen denetimi.
Erzincan itfaiyesi uyardı
Zamanında ve bilinçli müdahale hayat kurtardı
Yaşlı hastanın yardımına paletli ambulans yetişti
Erzincan’da Zeytinyağı denetiminde 35 litre yağa el konuldu
Erzincan’da Nitrat Kirliliği İzleniyor
110 bin hayvan aşılanacak